Černá díra (ilustrační obrázek)

Devátá planeta by ve skutečnosti mohla být černá díra, tvrdí někteří vědci

Podivné chování transneptunických těles, tedy objektů, které se pohybují za drahou planety Neptun – to je jediný důkaz o tom, že se za vnějším okrajem Sluneční soustavy možná nachází masivní, takzvaná Devátá planeta. Jedna skupina astronomů nyní ale přišla s myšlenkou, že by se ve skutečnosti mohlo jednat o černou díru z počátku vesmíru.


Hypotetická Devátá planeta sluneční soustavy by měla být asi patnáctkrát hmotnější než Země. Doposud se ji ale nepodařilo objevit. Důkazem o její existenci je pouze zvláštní, nečekané chování asi tuctu objektů, které astronomové pozorovali na okraji Sluneční soustavy. Jejich oběžné dráhy totiž směřují stejným směrem.

Vědci zároveň vyloučili možnost, že by změny v jejich oběžných drahách mohl způsobovat Neptun. Ten je totiž příliš daleko.

Téměř nepozorovatelná

Vědci předpokládají, že primordiální černé díry vznikly během několika zlomků sekundy po velkém třesku. Jejich existenci se ale doposud nepodařilo potvrdit.

Jistá skupina výzkumníků nyní přišla s jiným vysvětlením, které publikovala na webu arXiv (ještě tedy neprošlo odbornou recenzí). Podle nich by za podivným chováním mohla být primordiální černá díra.

Ta by se musela nacházet mnoho set astronomických jednotek od Slunce. Navíc, pokud by měla hmotnost, byť jen pěti Zemí, musela by mít velikost basketbalového míčku a její teplota by byla téměř stejná jako ve zbytku vesmíru – bylo by tak prakticky nemožné ji pozorovat.

Proč by Devátá planeta měla být černou dírou, vysvětlují výzkumníci tím, že polský Experiment metodou optické gravitační čočky (OGLE) v nedávné době zaznamenal určité gravitační anomálie.

Gravitační čočky vznikají tehdy, když masivní objekty (například černé díry) projdou před jiným objektem v pozadí (například hvězdou). V takovém případě působí masivní objekt jako čočka, která zkresluje a zesiluje světlo z objektu v pozadí.

Po pěti letech pozorování bylo objeveno hned šest gravitačních čoček, vyvolaných objekty 0,5 až 20krát masivnějšími než Země. Podle studie se nachází ve směru ke galaktické výduti Mléčné dráhy a jsou vzdáleny asi 26 000 světelných let. Právě tyto tajemné objekty by mohly být neočekávaným uskupením prehistorických černých děr.

Oběžné dráhy transneptunických těles
Oběžné dráhy transneptunických těles. Devátá planeta

„Zachycení volně putující planety je primárním vysvětlením existence Deváté planety,“ argumentují autoři nové studie. „My ale dokazujeme, že pravděpodobnost zaznamenání primordiální černé díry je srovnatelná.“ Pokud takovou černou díru zachytilo Slunce, a ona nyní krouží kolem Sluneční soustavy, mohla by ovlivnit oběžné dráhy těles podobně jako Devátá planeta.

Může to být i brambora

Podle Konstantina Batygina, který pomáhal s tvorbou hypotézy Planety Devět, ale nebyl zapojen do nové studie, je sice možné, že by v původním modelu mohla nahradit Planetu Devět černá díra, rozhodně to ale neznamená, že by měla.

„Zde je důležité rozumět tomu, že všechny výpočty mohou určit pouze hmotnost Planety Devět, nikoliv její složení,“ řekl Batygin. „Takže dokud jsou její orbitální parametry správné, může být Planeta Devět bramborou, planetou, černou dírou, hamburgerem a tak dále.“

Další články: 

Sníte o teleportaci? Kvantová fyzika něco podobného zvládne

Please follow and like us:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *