Faro

Letíme do Faro: Co vidět v hlavním městě Algarve a jeho okolí? Část II.

Písečné pláže, divoký oceán a jižní slunce. Nádech historie, špetka arabské kultury a divoká příroda na dosah. Pokud milujete vůni moře a chcete se podívat trochu dál, kupte si letenku do Faro. Ačkoliv je vzdálené tisíce kilometrů, zjistíte za chvíli, že je to tam jako doma, ale přitom je tam tolik nového, co můžete objevovat.

Odkaz na první část.

Kam zamířit mimo Faro

Estoi a římské vykopávky

Zámeček v Estoi
Zámeček v Estoi

Asi dvacet minut cesty autobusem od Faro, se nachází městečko jménem Estoi. To je známé tím, že se v něm nachází zrekonstruovaný zámeček a vykopávky odhalující jedny z mála dochovaných pozůstatků římské kultury. Na návštěvu Estoi si vyhraďte zhruba půl dne a určitě si výlet neplánujte na pondělí. Stejně jako u nás totiž mají na spoustě míst zavřeno (včetně vykopávek).

Do Estoi jezdí přímo z autobusového nádraží místní dopravce Eva. Za zpáteční jízdenku zaplatíte 6,70 euro. Zde najdete jízdní řády platné v listopadu 2018.

 

Tip #5: Jízdní řády
Pokud víte, že chcete autobusem cestovat do dalších měst, pak si můžete den předem na nádraží vyžádat jízdní řády do jednotlivých míst. Mají je vytištěné na malých kartičkách.

 

Místní zámeček je postavený v rokokovém stylu a má nádherné, udržované zahrady, které jsou na podzim velice tiché a uklidňující. Palác je v současné době po rekonstrukci a je z něj luxusní hotel. I tak se tam ale můžete podívat. Stačí se na recepci zeptat, zda můžete vidět zahrady. Recepční vám ukáže, kudy máte jít, a navíc vás ještě pobídne, abyste si prohlédli i některé místnosti, které potkáte cestou ven.

Benagil Caves

Benagil cave. Foto: Bethany Ciullo, Zdroj: flickr.com
Benagil cave. Foto: Bethany Ciullo, Zdroj: flickr.com

Zatímco ve Faro a jeho okolí jsou nádherné písčité pláže a přírodní rezervace, na západ jsou pláže obklopeny pískovcovými skalami a útesy všemožných barev a tvarů. Nejslavnější je asi útvar na Marinha Beach, a potom Benagil Cave, což je jeskyně, která má v horní části otvor, kterým dovnitř prostupuje světlo (prostě dokonalé místo pro instagramery.

Pokud se chcete na tato dvě turisticky velmi provalená místa podívat, budou se vám hodit následující rady:

  1. Pokud máte tu možnost, půjčte si auto a vydejte se na nějakou pláž poblíž jeskyně, odkud vyplouvají výletní čluny/kajaky. Samotná plavba pak stojí od 25 euro za osobu.
  2. Pokud nemůžete jet autem, ale máte více času, naplánujte si dvoudenní výlet a jeďte autobusem. Nás místní varovali před tím, že na autobusy opravdu není spoleh, takže naplánovat si výlet s přespáním poblíž, je určitě jistota.
  3. Pokud nemáte čas, můžete jet na výlet s místní cestovní kanceláří, která vám zařídí odvoz z Faro do nějakého bližšího přístavu a odtud budete pokračovat jachtou. K jeskyni jsou to ale skoro dvě hodiny plavby, takže si to dobře rozmyslete. Na tuto možnost se stačí zeptat na hotelu, stojí to kolem 36 euro, takže vás výlet ve výsledku vyjde na podobnou cenu jako kdybyste tam jeli autem nebo autobusem, možná i levněji.

Tento výlet bych vám doporučila zavrhnout, pokud je zima nebo máte tu smůlu, že není pěkné počasí. Oceán se velmi snadno rozbouří a při velkých vlnách s vámi do jeskyní nikdo nepojede. Uvidíte je tedy jen z dálky z lodi, což se stalo nám.

Pokud tedy můžete, vydejte se do této oblasti autem a vedle pláže Benagil se podívejte také na Marinha Beach a v Portimão na Praia de Rocha. Já osobně bych tento výlet po mé zkušenosti mnohem raději nahradila výletem do některé jiné části Algarve, abych poznala trochu více z místní kultury.

Následující místa mi doporučili místní, nebo mě zaujala při vyhledávání na internetu. Sama jsem se do nich během své první cesty nepodívala, proto k nim píši jen krátké shrnutí toho, co jsem zjistila při plánování.

Cabo de Sao Vicente

Pokud si půjčíte auto, můžete zvážit také výlet na Cabo de Sao Vicente, což je nejjihozápadnější cíp Evropy. Na místě se nachází strmá skaliska, maják, muzeum, restaurace a pár stánků se suvenýry. Druhou možností, jak se na místo dostat, je ta, že se dopravíte autobusem/vlakem do nedalekého Sagres a potom si objednáte taxi.

Olhao

Olhão je od Faro vzdálené jen 10 kilometrů a nachází se v něm největší přístav v Algarve. I odtud se mimo jiné můžete vydat na průzkum rezervace Ria Formosa.

Pokud si chcete pochutnat na rybí kuchyni, je Olhão rozhodně dobrou volbou. V srpnu se tam dokonce koná festival mlžů. Olhão je také charakteristické svou architekturou, která je velmi ovlivněná arabským stylem.

Tavira

Tavira, foto: ddzphoto, zdroj: pixabay.com
Tavira, foto: ddzphoto, zdroj: pixabay.com

Jeden místních nám také radil navštívit Taviru. Ta už je trochu vzdálenější, je to 40 km od Faro a dostat se tam dá třeba vlakem.

Restaurace

açorda
açorda

Ve Faru je mnoho portugalských restaurací, takže je opravdu z čeho vybírat. Já mám osobní zkušenost se dvěmi. Dávejte si však pozor na otevírací doby. Pokud chcete zažít pravou portugalskou kuchyni, choďte do restaurací v čase oběda a večer. Jindy zůstávají otevřené převážně podniky pro turisty, které jsou drahé a moc specialit v nich neochutnáte.

V níže zmíněných restauracích stálo jídlo kolem 12 euro, není to tedy nejlevnější záležitost, ale za ochutnávku to stálo. Malé pivo stojí kolem 1,2 eura. Pokud jste vinaři, tak si ale rozhodně dejte místní víno!

2 Irmãos

Nejstarší restaurace ve Faro a jedna z nejstarších v Portugalsku byla založena v roce 1925. Po vstupu dovnitř na vás okamžitě dýchne zvláštní přímořská atmosféra. Výzdoba je propracovaná do detailu.

Já jsem v této restauraci byla hned první den a dala jsem si jídlo zvané açorda. Jedná se o typický portugalský pokrm, jehož hlavními ingrediencemi jsou chléb, mořské plody a česnek. V této restauraci neberou karty, proto si s sebou nezapomeňte vzít hotovost.

Taberna Modesto

Taberna Modesto se nachází ve Starém městě a má otevřeno i v čase mezi obědem a večeří. Doporučilo nám ji hned několik místních. Nutno říct, že tam vaří opravdu výborně. Oproti konkurenci výše berou i karty. Jen pozor na vybitý terminál, který vám s radostí strhne úhradu dvakrát. Musím však říct, že tamní personál mluví skvěle anglicky a když jsem mu kvůli dvojité platbě volala z Česka, dokázal vše vyřídit a peníze mi za pár dní poslali zpět. Tuto restauraci tedy chválím i za skvělý přístup.

 

Tip #6: Jídelní lístek
Portugalci do jídelních lístků nepíší všechny suroviny. Dozvíte se z něj tak, že vaše budoucí jídlo bude losos, ale už tam nějak není napsáno, že je v ceně i příloha. Zatímco v Česku jsme z lepších restaurací zvyklí, že si musíme objednat přílohu zvlášť, v Portugalsku už je součástí pokrmu, akorát to jaksi zapomněli zmínit v lístku. Vždy se proto při objednávání zeptejte obsluhy, zda je příloha součástí jídla, nebo ne.

 

Co ochutnat v Algarve

  • Açordu
  • Víno
  • Sardinky
  • Sardinkovou pastu
  • Cataplanu
  • Pastel de nata (pastel de Belém) = dezert
  • Doces do Algarve
Pastel de nata (pastel de Belém)
Pastel de nata (pastel de Belém)

Získejte 10% slevu na ubytování přes Booking

Skočte si pro slevu na Airbnb

Please follow and like us:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *