Jak za málo peněz poznat co nejvíce z Budapešti

V tomto týdnu jsme se s kamarádkou vydaly na dvoudenní výlet do Budapešti. V tomto článku bych vám ráda předala několik rad, jak na podobné cestě ušetřit a během dvou dnů z tohoto města zažít co nejvíc.

Cesta

Autobusem – já jsem do Budapešti jela autobusem, přičemž linky z ČR provozuje Stuadentagency i Flixbus. Mě vyšla zpáteční jízdenka se Studentem na 850 Kč, přičemž jsem si vybrala variantu s odjezdem z ČR ve 23 hodin a odjezd z Budapešti ve 23:15. Do cílové destinace pak dorazíte kolem 6 ráno.

O něco rychlejší variantou je letecká doprava, přičemž letenky můžete najít na skyscanner.cz nebo azair.cz.

Z celého výletu do Budapešti byla cesta tou nejnákladnější položkou. Díky nočním přejezdům autobusem jsem však ušetřila na ubytování a přitom jsem měla dva dny na prohlídku města.

Ubytování

Jelikož se jednalo o spontánní výlet, tak jsem ubytování sháněla na poslední chvíli. Zhruba 2-3 předem se začaly objevovat i

last minute nabídky od některých hotelů, ale já osobně doporučuji při výběru ubytování sledovat hlavně poměr hodnocení a ceny.

U mě nakonec vyhrál Activity Hostel, který se nachází v centru Budapešti, přímo na Andrássyho třídě, od návštěvníků má vynikající hodnocení 9,1*. Jedná se o malý hostel s velmi příjemným zázemím, já osobně bych se tam vrátila.

Při výběru ubytování přes Booking se snažte najít slevy (například pro nové uživatele).

Další možností je rezervace ubytování přes Airbnb.

Co vidět

V Budapešti je řada památek a také vyhlídek, které stojí za to navštívit. Pokud si přivstanete, je například dobrou volbou vyšlápnout si k Rybářské baště. Kolem sedmé ráno tam nepotkáte moc turistů a můžete se těšit na naprosto úchvatnou podívanou.

Budínský hrad nám osobně učaroval spíše při pohledu z protějšího břehu. Při jeho návštěvě ale můžete zajít do Maďarské národní galerie nebo do Historického muzea v Budapešti. Nahoru k hradu se navíc můžete svézt lanovkou, která je součástí MHD.

Citadella stojí na vrcholu Gellértovy hory a stojí za to ji navštívit brzy ráno nebo při západu slunce. Nahoru je to sice do pořádného kopce, ale cesta je rozumně dlouhá a zvládnutelná. Průběžně se navíc můžete zastavit u laviček, dětského hřiště nebo na vyhlídkách, které mě osobně uchvátily, protože je z nich možné vidět oba dva břehy Dunaje.

Budete-li po téže straně Dunaje pokračovat směrem k Markétinu ostrovu, dostanete se na promenádu, zníž je asi ten nejlepší výhled na Parlament – pokud navíc přijdete večer, tak uvidíte Parlament nasvícený.

 

 

Na opačnou stranu řeky se dá dostat nejrůznějšími prostředky městské hromadné dopravy (více informací níže). Určitě si ale nenechte ujít přechod řeky přes populární Řetězový most (Széchenyi Lánchíd), který byl postaven v letech 1839-1849 jako první budapešťstský most přes Dunaj.

Výše zmíněný Markétin ostrov se nachází o kus dál od centra, ale určitě stojí za návštěvu. Zrelaxovat se tam chodí řada místních a pokud vás ještě nebudou bolet nohy, můžete si tam dopřát procházku a z ostrova se lodí vrátit zpět do centra (jak ušetřit na lodi se dozvíte níže v článku).

Půjdete-li po promenádě kolem Parlamentu směrem do města, potkáte cestou památník zvaný Boty na Dunaji (Shoes on the Danube Bank). Jedná se o šedesát párů bot v životní velikosti, připomínajících smrt Židů v Budapešti za druhé světové války.

Procházka po promenádě opravdu stojí za to, a obzvláště večer je poměrně živo v klubech na břehu řeky. Dopřát si můžete i projížďku na kole, které si lze zapůjčit v různých částech města.

Půjdete-li dál po promenádě, dojdete až k Velké tržnici, kde si můžete zakoupit čerstvé ovoce a zeleninu, maso a uzeniny, oběd a také nejrůznější suvenýry.

V samotném centru města se nachází Bazilika svatého Štěpána, Andrássyho třída a Velká synagoga.

Nasednete-li na linku metra M1 (tzv. Jubilejní linka) a popojedete o několik zastávek, dorazíte na Náměstí hrdinů, jehož dominantou je Památník tisíciletí, který byl vybudován v roce 1896, při příležitosti oslav tisíce let od příchodu maďarských kmenů do Karpatské kotliny.

Za tímto památníkem se pak nachází park, který mě naprosto uchvátil a určitě stojí za návštěvu. Jeho dominantou je hrad Vajdahunyad, který byl původně jen dřevěnou kulisou při oslavách – mezi lety 1904 až 1906 byl přestavěn do dnešní kamenné podoby a v jeho vzhledu se kloubí hned několik architektonických stylů.

MHD

První den výletu jsem si zakoupila celodenní jízdenku, která stojí 1650 HUF. 100 HUF (forintů je 8,14 Kč). Cena celodenní jízdenky je tedy zhruba 135 Kč, tedy jen o trochu vyšší než v Praze. Největší výhodou celodenní jízdenky je, že s ní můžete přestupovat, jak je libo, její součástí je navíc i lodní přeprava.

Plavba lodí po Dunaji

Pokud toužíte po zážitkové plavbě po Dunaji, ale nechcete za ní utratit příliš mnoho peněz, pak zde mám asi ten vůbec nejlepší tip celého článku. Při zakoupení celodenní jízdenky se můžete nalodit na některou z lodních linek MHD a vychutnat si plavbu s nejlepšími výhledy na oba dva břehy Dunaje, a tedy i na ty nejvýznamnější památky. Variantu plavby doporučuji i místo projížďky tramvají číslo 2, z Dunaje je opravdu mnohem lepší výhled.

Nechcete-li vůbec kupovat jízdenky na MHD, tak můžete zakoupit jen jednorázovou vstupenku na loď za 750 forintů (61 Kč).

Pozor, budete-li kupovat jednorázovou jízdenku za 350, pak berte v úvahu, že tato jízdenka platí 80 minut, (120 v noci) pokud ale přestoupíte například na jinou tramvaj nebo autobus, budete si muset koupit jízdenku novou (netýká se to metra, na jehož čtyřech linkách můžete přestupovat po celých 80 minut platnosti jízdenky).

Zde ještě stojí za zmínku trasa metra M1, která byla zprovozněna v roce 1896 a jedná se o druhé nejstarší metro světa (první je v Londýně). Projížďka touto tzv. Jubilejní linkou pro mě byla jedním z nejlepších zážitků!

Co ochutnat

Zcela určitě doporučuji vyzkoušet maďarské langoše, které seženete ve druhém patře Velké tržnice. Jejich cena se pohybuje od 800 do cca 3000 HUF, záleží na ingrediencích.

Mně osobně se bohužel nepodařilo vyzkoušet více specialit, ale určitě se můžete podívat na řadu dalších tipů na internetu, chybu neuděláte ochutnáním guláše, jakékoliv polévky nebo dezertu zvaného somlói galuska.

Ve městě jsem vyrazila i na zmrzlinu. Ze všeho nejvíce mi chutnala ta v Gelarto Rosa. Cena zmrzliny se pohybuje od 700-900 HUF a obsluha vám podle vašich chutí vytvaruje ze zmrzliny růže. Ač se jedná o něco dražší lákadlo na turisty, zmrzlina byla chuťově opravdu dobrá, a ne moc přeslazená. Zároveň je v Budapešti dobrým zvykem mít zmrzliny označené tak, aby alergici, lidé s intolerancí k lepku či laktóze nebo vegani věděli, kterou příchuť si mohou vybrat.

Lázně

Samozřejmě by tento výlet nemohl být kompletní bez návštěvy termálů. Mezi ty nejslavnější patří Széchenyi a Gellert. Vstupné je většinou celodenní a jeho součástí je pronájem skříňky nebo větší kabinky. Cena vstupného se pohybuje mezi 5500-6500 forinty.

I tentokrát zde mám tip na lázně, které opravdu stojí za návštěvu a jejich vstupné je o něco přívětivější ke studentskému rozpočtu. Jmenují se Király (Király Thermal Bath) a byly vystaveny Turky v 16. století. Uvnitř se nachází celkem tři horké bazény, jeden studený, sauny, jacuzzi a venku najdete ještě káď zhruba pro 4-5 osob. Vstupné je oproti výše zmíněným velikánům poloviční, se studentskou průkazkou a pronájmem skříňky navíc vyjde 1 900 forintů, tedy asi 155 Kč.

Király jsou opravdu starobylé lázně, nečekejte proto žádný výjimečný luxus, uvnitř na vás, zato ale zcela určitě dýchne neskutečná atmosféra a vedle zrelaxovaného těla odejdete i se zajímavým zážitkem.

Na čem tedy ušetřit?

Cesta

Letenky kupujte v předstihu a ve vyhledávači si vždy nastavte vyhledávání na nejlevnější měsíc.

U jízdenek si zkuste vyhlédnout speciální akce, třeba 1+1 zdarma u Studentagency.

Kupte si letenky/jízdenky tak, abyste dorazili co nejdříve ráno a odjížděli na noc, čímž ušetříte za ubytování.

Ubytování

Zkuste uplatnit kód na slevu při první objednávce, bydlete v hostelu. Vždy ale koukejte i na kvalitu ubytování, pro mě je důležité hodnocení vyšší jak 7*.

Památky

Pokud víte, že chcete navštívit hodně muzeí, galerií a prohlídek, tak se vám možná vyplatí Budapest Card, která obsahuje celodenní jízdenku + vstupy + slevy a stojí 22 euro na 24 hodin, nebo 33 euro na 48 hodin. Pokud jste student a máte platný ISIC, tak se vždy doptejte na slevu pro studenty, slevy mají i pro důchodce a děti.

MHD

Můžete chodit pěšky, ale já bych vám doporučila koupit si alespoň jednodenní jízdenku. S tou totiž můžete jít na plavbu a na lanovku a na vaše nohy budou určitě rády za občasný oddych.

Lázně

U vstupu do lázní opět platí, že můžete zkusit uplatnit ISIC a další slevy, pokud máte jen batoh nebo menší krosnu, tak by vám měla stačit skříňka (locker) místo kabinky. Pokud vám jde hlavně o namočení se do horké vody a relax, nechoďte do známých turistických lázní, ale běžte například do Király Thermal Bath, kde je vstup poloviční a je tam neskutečná atmosféra.

Doufám, že vám alespoň některé z mých tipů mohou ušetřit při vaší budoucí návštěvě Budapešti. Máte-li i vy nějaké tipy nebo novinky, budu velmi ráda za doplnění v komentářích.

Tereza Matoušová

6,003 total views, 3 views today

Please follow and like us:

1 thought on “Jak za málo peněz poznat co nejvíce z Budapešti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *